Monday, October 8, 2012

Resepi Raisin Bread Pudding





resepi raisin bread pudding

Bahan-bahan: 


Roti (ikut suka berapa keping,nak guna 1 buku roti pun boleh)
2 cawan susu segar
2 cwn whipping cream
1 cwn gula
6 bji telur (pukul sikit)
butter
raisin

Cara-cara:

Lansekan butter pd caserol/ loyang
Potong roti kpd 4 bhgn
Susun roti dlm caserol, selang seli ngn raisin
Dalam bekas lain, campurkan susu, whipping cream, gula & telur (pukul sedikit gune whisk)
Then tuang dalam caserol, tekan-tekan roti
Biarkan 1/2 @ 1 jam sampai roti kembang
Kalau nak letak brown sugar atas tu boleh,untuk  nampak roti brown bile msk(aku tak buat)
Agak2 kembang bakar 170c selama 30min @ smpi msk.


Kuah custard:
2 cwn susu segar
gula
esen vanilla
bancuhan tepung jagung

Cara-cara:
Masak susu segar ats api smpi mendidih
Dah didih, masukkn gule, ikut manis anda yer
Then masukkn esen vanilla
Then masukkan bancuhan tepung jagung(bancuhan ekot nk pekat mane) masukkn sikit-sikit ye.



#selamat mencuba!


0 kesan tapak kaki:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat