Selamat petang semua!
Masih ingat dengan entry "Bereksperimen dengan labu". Kalau korang pernah tertengok atau terbaca lah yer.
So today aku mau sharing resepinya.
Pertama kali katanya.jadi memang tak cantik sangat lah rupanya.
Masih ingat dengan entry "Bereksperimen dengan labu". Kalau korang pernah tertengok atau terbaca lah yer.
So today aku mau sharing resepinya.
Pertama kali katanya.jadi memang tak cantik sangat lah rupanya.
Aku ambik.kongsikan resepi dari blog Madiha
Blog beliau banyak resepi okey.
RESEPI TALAM LABU
Bahan Lapisan Bawah
3 cawan santan cair + sedikit garam
1 cawan labu yang diparut
1 cawan tepung beras
½ cawan gula pasir (kalau nak lebih manis lebihkan gula)
2 sudu makan tepung kastad
Cara-Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali labu parut dan kacau hingga sebati. Tapiskan.
2. Kemudian masukkan labu yang diparut dan kacau lagi hingga rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit sehingga masak. (MaDiHaA kacau bancuhan sebentar dalam kuali dengan api perlahan sehingga nampak pekat sikit kemudian baru tuangkan ke dalam loyang & kukus 30 minit).Aku ikut cam akak Madiha buat
Bahan Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
Cara-Cara
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk. Kacau adunan ini di atas api yang perlahan.
2. Apabila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit dengan garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
3. Kukus selama 25 minit.
4. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong dan hidangkan.
#Selamat Mencuba