Thursday, December 1, 2011

.....

Allah menyembunyikan tangan-Nya
Bukanlah Dia memalingkan wajah-Nya
tetapi melihat siapakah yang benar dalam meminta dengan permintaan yang sebenarnya.


~from Meniti Kehidupan Ini KeranaNya..nukilan Hilal Asyraf

Zaman persekolahan di SAMTS Batu 38


Quick update: Seorang sahabat telah mengingatkan aku kepada zaman persekolahan F1-F5 dekat SAMTS Batu 38. itu nama pendeknya. nama panjang pergi carik sendiri.
 Serius! terus teringat. Lawak, sedih dan semua ada.
Nak menulis panjang-panjang tapi apa kan daya. Harus selesaikan tugasan serta perkara-perkara yang penting.
Siap semua memang aku menulis panjang-panjang. 
After final exam kot. Maybe.


sumber gambar: Fb aku. 
Nasib ade aku upload. External aku tak boleh bukak. Menangis!Update soon! Ntah bila. Sila la tunggu aku free 
OK!Zahin tersingkir dari Masterchef Malaysia!


all picture taken from fan page Mohd Zahin Othman
Sapa suka/minat ZAHIN g LIKE OK!


Zahin dah tersingkir dari Masterchef Malaysia. Memang tak sangka! serius sebab fikir dia masak best,menarik, kreatif!
Tapi tu lah bukan rezeki Zahin untuk terus berada  dalam Masterchef Malaysia. Tersingkir tak bermakna tak berjaya. Mungkin peluang Zahin ada di luar. Teruskan usaha.
p/s: baru habis tgk masterchef kat website. Sedih! Nangis kot. Pada aku dia ketua yg bertanggungjawab.
Sebenarnya panjang nak tulis. Tapi masa sgt cemburu! ni pun aku curik masa. Ecech..nnt update lagi.Fadilat Puasa Sunat ASYURA’


Salam SEMUA!
Selamat hari KHAMIS.
Disember baru bermula hari ini. 
Mahu berkongsi sesuatu dengan anda semua. 
Bulan Muharram  : ada hari "Asyura. Apakah cerita disebalik hari 'Asyura. Teruskan membaca entry ini.
Share artikal ini dari  IslamItuIndah. Sangat bermanfaat dan harus dikongsi dengan anda semua!
Terus ke bawah untuk membaca~


Hari ‘Asyura merupakan hari yang kesepuluh daripada bulan Muharram. Rasulullah S.A.W telah menggalakkan umat Islam agar berpuasa pada hari ini kerana ia mempunyai kelebihan yang tersendiri disamping kelebihan bulan Muharram itu sendiri.10 Muharram juga telah mencatatkan beberapa peristiwa penting untuk renungan kita bersama iaitu pada hari inilah nabi Musa dan pengikutnya telah diselamatkan oleh Allah daripada musuh mereka.

Pada hari ini juga tercatat peristiwa pahit dalam sejarah Islam iaitu pembunuhan kejam ke atas tubuh yang mulia Sayyidina Husin yang merupakan cucu kesayangan Rasulullah S.A.W di bumi Karbala. Pembunuhan yang kejam ini dilakukan oleh Syiah Kuffah bukannya oleh tentera Yazid bin Mu’awiyah sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak. Walaupun adanya mazhab Syiah yang menyatakan bahawa pada hari ini tidak boleh berpuasa kerana kita semua mesti bersedih dengan pembunuhan Sayyidina Hussin pada 10 Muharram. Kita jawab balik kepada pendapat mereka bahawa kita semua disunatkan berpuasa pada setiap hari Isnin sedangkan pada hari Isnin merupakan hari kewafatan junjungan besar Muhammad S.A.W yang lebih besar kesedihannya tetapi kita semua tetap berpuasa sunat pada hari tersebut. Insya Allah kita akan kupas mengenai peristiwa Karbala ini dalam ruangan khas pada keluaran akan datang.

Disini dibawa beberapa hadis yang sohih mengenai kelebihan berpuasa pada 10 Muharram yang dikenali sebagai hari ‘Asyura.Daripada Ibnu Abbas telah berkata : Apabila Rasulullah S.A.W tiba di Madinah maka baginda telah melihat orang yahudi berpuasa pada hari kesepuluh (Muharram) maka baginda bertanya yang bermaksud : Apakah ini?. Maka jawab mereka : Ini merupakan hari yang baik yang mana pada hari inilah Allah SWT menyelamatkan bani Israel daripada musuh mereka maka nabi Musa berpuasa pada hari ini. Maka sabda baginda S.A.W : Maka aku lebih layak dengan nabi Musa daripada kamu maka baginda berpuasa pada hari ini. Dan baginda menyuruh untuk berpuasa pada hari ini.
 (Telah dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim dan Abu Daud)
Daripada Abdullah bin Ma’bad az-Zamani daripada Abu Qatadah bahawa nabi s.A.W telah bersabda yang bermaksud : Berpuasa pada hari ‘Asyura (kesepuluh Muharram) sesungguhnya aku mengharapkan atas Allah SWT bahawa Dia akan menghapuskan dosa setahun yang sebelumnya. (Diriwayatkan oleh imam Tarmizi)Daripada Ibnu Shihab daripada Hamid bin Abdul Rahman bahawa dia telah mendengar Mu’awiyah bin Abu Sufian berucap pada hari ‘Asyura tahun haji di atas mimbar : Wahai penduduk Madinah! Dimanakah ulama’ kamu? Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Ini adalah hari ‘Asyura dan Allah tidak mewajibkan ke atas kamu berpuasa. Aku berpuasa (pada hari ini) maka sesiapa yang mahu berpuasa berpuasalah dan sesiapa yang mahu (berbuka) maka berbukalah.
 (Dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim dan Abu Daud)Hadis ini menjelaskan kepada kita berkenaan dengan kelebihan berpuasa pada hari ‘Asyura. Ulama’ juga berpesan agar kita turut berpuasa pada hari kesembilan Muharram bagi membezakan antara puasa kita dengan yahudi yang berpuasa pada hari kesepuluh Muharram.Yahudi berpuasa pada hari tersebut kerana pada 10 Muharamlah nabi Musa dan pengikutnya diselamatkan daripada Firaun dan tenteranya yang zalim. Hukum berpuasa pada hari ini adalah disunatkan bukannya satu kewajipan. Siapa yang mahu berpuasa maka bolehlah berbuat demikian dan ganjaran yang besar dijanjikan kepada mereka yang berpuasa pada hari ini iaitu diampuni segala dosanya pada tahun-tahun yang lalu.Semoga kita dapat menggunakan segala peluang yang ada untuk menambahkan amalan sebagai bekalan di akhirat nanti.
:: Niat Puasa Bulan Muharram (Puasa ’Asyura) ::


نويت صوم عشر سنة لله تعالى
NAWAITU SAUMA ‘ASYURA LILLAHI TA’ALA
Ertinya: “Sahaja aku puasa hari ’Asyura , sunnah kerana Allah ta’ala.”credit to IslamItuIndah 
untuk info dan maklumat lebih menarik sila ke sana ok!~


Spontaneous Thursday #4Orang yang bijak ialah orang yang belajar dari kesilapan orang lain dan kemudian memperbaiki dirinya. 
Orang yang pandai ialah orang yang belajar dari kesilapan sendiri dan kemudian memperbaiki dirinya manakala 
Orang yang bodoh ialah orang yang tidak belajar dari kesilapan dan berterusan membuat kesilapan malah menyakitkan orang lain atas kesilapannya itu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat