Thursday, March 10, 2011

:: shawl clip / hair clip cantek ::


update pasal asigment aku kena jual barang lg
OK! ini dia
SHAWL CLIP/ HAIR CLIP
Boleh guna kat rambut / shawl ye
comel2 tu..
pilih-pilh la.beli ye
1-RM2.00
2-RM4.00
3-RM5.00

:: Potensi besar francais di Malaysia ::PROGRAM Pembangunan Francais yang dijalankan antara tahun 2006 dan 2008 dianggap berjaya apabila menghasilkan pendapatan lumayan berikutan mencatat nilai jualan berjumlah RM10.2 bilion.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, nilai jualan itu diperoleh hasil kajian kementerian pada separuh penggal Rancangan Malaysia ke-9 (RMK9), sekali gus membuktikan perniagaan secara francais mula mendapat tempat di kalangan usahawan sebagai salah satu cabang keusahawanan yang berdaya maju.

Beliau berkata, sehingga 22 Februari lalu, seramai 499 francaisor berdaftar dengan Pendaftar Francais membabitkan seramai 6,323 francaisi.


“Ini menunjukkan industri francais mempunyai potensi cerah untuk terus mencatat kejayaan. Malah dalam tempoh sama, seramai 270 usahawan berjaya menjadi francaisi melalui skim pembiayaan yang ditawarkan oleh PNS (Perbadanan Nasional Berhad),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena pelancaran Program Francais Usahawan Muda 1Malaysia di Kuala Lumpur, semalam.


Pelancaran itu disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Seramai 55 pempamer francaisor dan francaisi mengambil bahagian sempena majlis pelancaran itu, sekali gus memberi ruang dan peluang kepada orang ramai menyertai bidang berkenaan.

Ismail Sabri berkata, KPDNKK yakin inisiatif yang dilakukan oleh PNS itu dapat membantu memperluaskan bidang francais dan golongan belia dilihat dapat meneruskan perniagaan francais untuk berkembang maju.“Justeru, kementerian sentiasa mengalu-alukan golongan belia dan graduan baru untuk menjadikan perniagaan francais ini sebagai karier pilihan selepas mereka menamatkan pelajaran.

“Ia juga selaras dengan hasrat kerajaan untuk mentransfromasikan negara ke arah negara berpendapatan tinggi seterusnya mencapai taraf negara membangun,” katanya.


Ismail Sabri berkata, kementerian juga akan giat memperkasakan strategi pelaksanaan melalui Program Pembangunan Francais itu untuk menjadikan industri itu sebagai pilihan utama usahawan yang berhasrat menceburi bidang perniagaan.


“PNS akan memainkan peranan yang sangat penting dalam melahirkan usahawan francais seiring dengan perkembangannya yang semakin meningkat,” katanya.

p/s: semalam aku join ok majlis pelancaran tu..tak caya tgk nnti aku upload gambar ye.


sumber : metro 10/3/2011

:: budak-budak zaman sekarang ::


lagi-lagi kes pelajar sekolah!~ kelmarin kes pelajar bom sekolah. hari ni pulak ugut untuk bunuh guru.nak jadi samseng!~
Ya ALLAH apa nak jadi dengan pelajar-pelajar sekarang ini. Makin menjadi-menjadi pulak. takut pulak rasanya nak pergi praktikum bulan 5 nanti ini.
Sapa belumbaca sila baca artikal akhbar hari ini. aku share kat bawah tu~


HULU SELANGOR: Tiga pelajar tingkatan lima sebuah sekolah menengah di sini, bertindak samseng dengan mengugut untuk membunuh seorang guru disiplin, kelmarin.
Difahamkan, kumpulan terbabit bertindak demikian kerana tidak puas hati apabila guru terbabit enggan menerima buku teks yang mahu dipulangkan mereka.

Berikutan itu, ketiga-tiga pelajar terbabit ditahan pihak berkuasa sejurus guru lelaki berkenaan membuat laporan polis berhubung insiden berkenaan.


Kejadian itu bermula kira-kira jam 11 pagi apabila tujuh pelajar sekolah berkenaan pergi ke pejabat sekolah bertemu pengetua untuk memulangkan buku teks yang enggan digunakan mereka. 

Menurut sumber, tindakan tujuh pelajar itu yang berlagak samseng dengan meluru masuk ke pejabat sekolah tanpa meminta kebenaran bagaimanapun cuba dihalang guru berkenaan.

“Hairan dengan tindakan pelajar terbabit, guru disiplin itu bertanyakan tujuan mereka mahu berjumpa pengetua dan mereka memberitahu mahu memulangkan buku teks yang tidak mahu digunakan lagi.

“Guru itu menjelaskan kepentingan dan salah faham yang timbul mengenai buku berkenaan yang dianggap memberi ilmu pengetahuan kepada pelajar,” katanya.

Namun, pelajar terbabit tidak puas hati dengan penjelasan guru itu dan menganggap dia sengaja menghalang mereka bertemu pengetua dan mula bertindak biadab dengan meninggikan suara.

Sumber berkata, guru disiplin yang tergamam dengan tindakan pelajar terbabit cuba menenangkan keadaan dan menjelaskan perkara sebenar.

“Bagaimanapun, keadaan menjadi kecoh apabila tiga daripada pelajar terbabit mengugut guru itu kerana mendakwa dia menyinggung perasaan mereka,” katanya.

Bimbang keselamatan diri berikutan ugutan pelajar terbabit, guru berkenaan membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hulu Selangor, di sini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affendy ketika dihubungi mengesahkan penahanan ketiga-tiga pelajar itu.

Menurutnya, semua mereka ditahan dalam tempoh 24 jam bagi mengambil keterangan berhubung insiden itu dan kes disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mengugut dan siasatan lanjut masih dijalankan.

Sementara itu, Bernama memetik Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan, sebagai berkata beliau akan mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa dan guru sekolah berkenaan esok berhubung isu buku teks itu.

“Saya akan pastikan pelajar menerima kembali buku berkenaan kerana itu arahan kerajaan yang mengekalkan novel berkenaan sebagai teks komponen sastera (Komsas) tingkatan lima,” katanya di Kuala Lumpur, semalam.

Kamalanathan berkata, berikutan kejadian itu, guru berkenaan sudah membuat laporan polis kerana mendakwa diugut abang seorang daripada pelajar itu pada Isnin lalu, manakala pelajar terbabit turut membuat laporan polis kerana perkataan yang digunakan guru itu.

sumber: Metro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat