Monday, September 26, 2011

Cerita MalasMari berkongsi cerita. Saya terbaca artikal ini dalam  web I luv Islam. Menarik dan ingin berkongsi dengan rakan-rakan lain.

Kemalasan dilihat sebagai satu fenomena yang sering terjadi pada manusia. Haiwan? Tumbuhan-tumbuhan? Tidak pernah pula makhluk Allah ini kita lihat kejadian malas berlaku pada mereka. Mengapa kita? Kerana kita punya nafsu. Tetapi Allah itu Maha Pengasih, Dia tidak berlaku zalim pada hamba-hamba-Nya. Oleh itu Dia telah menciptakan nafsu seiring dengan adanya akal. Akal yang boleh memimpin nafsu.
Dengan adanya akal, ia diperintah untuk mencari ilmu yang Allah S.W.T telah turunkan ke bumi. Akal yang mencari ilmu yang baik lantaran akan membawa ketundukan kepada nafsu dan akan menyinarkan ketenangan buat jiwa. Sebaliknya pula bagi akal yang telah terpalit noda sewaktu mencari ilmu ia akan gagal memberikan keharmonian buat jiwa malah nafsu pula yang memegang tampuk pemerintahan bagi diri. Jadilah diri yang telah diselebungi sifat malas di dalamnya.
Di sini ada beberapa ilmu tentang malas yang telah saya dapati.
Malas boleh kita hindari ketika ia datang menyerang kemahuan dan semangat kita, di bawah ini ada beberapa tips antaranya:
1. Membasuh muka atau mandi ketika rasa mengantuk menyerang.
2. Mengubah posisi duduk ketika membaca. Misalnya dari duduk berubah menjadi berdiri, namun disarankan jangan dari duduk terus berbaring kerana ia boleh membawa kepada tidur.
3. Berpindah dari ruang baca ke ruang yang lain. Kalau kita berada di dalam bilik, berpindah dari bilik kita ke beranda, ruang tamu atau boleh juga ke dapur.
4. Menghirup udara yang segar dengan cara berdiri di tepi tingkap atau membuka tingkap yang terdapat di bilik lain untuk menambah kesegaran. Kita boleh juga memberikan bau aroma terapi kepada ruang tempat kita berada, misalnya dengan menyembur ruangan dengan wangi-wangian dan jika ada kipas angin, kita boleh menyembur pada kipas untuk menyebarkan wangi-wangian tersebut ke segala ruang. Ini kerana mungkin tidak semua ruang tempat kita berada mempuyai tingkap untuk pengudaraan.
5. Berjalan-jalan sebentar di sekeliling rumah. Boleh diganti dengan kegiatan yang lain misalnya merapikan rak yang berselerak, atau kegiatan yang lain yang boleh menggerakkan otot-otot kita.
6. Berbincang-bincang sebentar dengan keluarga atau kawan-kawan namun mengenai hal yang baik bukan hal yang buruk. Hati-hati jangan sampai lupa tujuan utama dalam berbincang-bincang iaitu untuk menumbuhkan semangat, bukan untuk berbicara hal-hal yang melalaikan bahkan juga mengumpat!
7. Berdiri membuat secangkir kopi, teh, susu atau juice untuk menghilangkan kebosanan dan menjernihkan akal.
8. Mengubah kegiatan kebiasaan kita. Contohnya jika bosan menghafal surat, boleh gantikan dengan membaca, jika membaca pula bosan boleh diganti dengan mendengarkan CD.
"Bersegeralah kamu melakukan kebaikan." (Al-Baqarah: 148)
"Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain." (Alam Nasyrah : 7)


Sticker Motor di curik~


Entry ini nak story pasal PELEKAT KENDERAAN aku yang dicuri. Sticker student tue!
Hohoi! sticker yang murah tu pun kau nak curi? Sticker bahtera aku ko tak curi pulak kan?
Kenapa nak ambik-ambik sticker aku? Sengaja nak aku kena saman dan tak bagi masuk Kampus kan.
Hey Pencuri sticker ko memang menyusahkan aku!


Sumpah aku tak perasan kalau pak guard tak tahan aku.
Dari jauh  Pak Guard suruh ke tepi. OMG dalam kepala otak fikir aku pakai Jeans kena tahan ke? ke sebab aku pakai sandle yg tapal nipis tue. Oh no. Bukan ok. Tapi sebab takde sticker motor.


Situasi masa kena tahan. Lokasi pintu utama UPSI

Pak Guard: Kamu student UPSI
Aku : haah.kenapa yer tahan.
Pak Guard : Mana sticker motor kamu?
Aku : Ada kat situ sambil menunjukkan tempat sticker motor aku. dengan perasaan konfiden ok.
Pak Guard : Mana? Takde pun.
Aku : Ada tu....dan dalam keadaan confius aku tengok xde sticker kat situ.Damm.mana pulak hilangnya?Sapa yang curik? Saya memang ada sticker dan tampal kat situ
Pak Guard : Sekarang ni takde. Ni motor sapa?
Aku : motor saya. Ha..saya ada kad kuning! terus tunjukkan
Pak Guard : Ok.Nanti pergi pejabat keselamatan buat report dan tanya macam mana.
Aku : OK.Terima Kasih


After urusan terus pergi pejabat keselamatan dan buat report. Tengok gambar bawah OK!
Siap aku isi borang aduan. Tak pernah sepanjang 7 semester ini aku buat aduan ok.Memang rekod!
Aku kena mohon balik Sticker baru. Kalau tidak aku tak boleh nak masuk dalam Kampus dengan motor. Boleh masuk tapi kena SAMAN. Aku tak mahu!!


 p/s: Sampai sekarang masih terfikir sapa yang sanggup curi Sticker aku! Jangan curi kalau nak cakap. Ak bagi je ok. Kau mencuri kan berdosa tue!


::moralnya sekarang : setiap kali aku nak g kelas atau kampus naik motor aku akan tengok ada sticker atau tak ::

::Seperti dulu::


Entry bertajuk seperti dulu.
Kenapa seperti dulu?

Sebab kami tetap seperti dulu. Masih bersahabat seperti dulu. 
Walaupun sekarang sudah tidak duduk bersama macam dulu. Teringat zaman-zaman semester 5 dan 6. Duduk dalam rumah yang sama.Ketawa sama-sama, makan sama-sama, minum sama-sama, sembang sama-sama. 
Sekarang dah duduk rumah lain. Ecah dan Syera dah pindah rumah selain. Kenapa pindah? Sebab diorang nak duduk rumah lagi tinggi. Tingkat 3 sekarang rumah diorang kau! Tak macam semput aku nak naik rumah diorang kan.

Walaupun rumah lain kami tetap macam dulu. Kalau sembang tak ingat apa. dengan ketawanya. dengan membahan syera yang malu-malu tue.


:: gambar bersuka suki di hot spring waktu sem 5 ::::gambar hang out smlm~ gambar aku amik mmg cantik kan! ::
:: Sahabat selamanya::
:: bukan mudah untuk mencari seorang yang benar-benar SAHABAT ::

Mana cik rajin ni???????????


Hey cik Rajin bila nak datang nie??
Keje banyak. Asigment macam panjang nak dilistkan nie. Macam tak muat satu kertas A4.

tesis
kajian tindakan
jurnal refleksi
asigment OB-ada 2
asigment E-Commerce
asigment Pengurusan perubahan


Cik Rajin cepat la datang. Macam mana keje nak siap!
help!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat