Sunday, February 19, 2017

Our Story : Kad Perakuan Nikah

Yeayy...kad dah siap..

ini kad perakuan nikah negeri selangor. Abaikan muka iols yg tembam.

Kami husband and wife yg PJJ.
Bila balik cuti. apa yang boleh disettelkan kena disettelkan.
After ambik sijil nikah terus je esoknya buat kad perakuan nikah,Senang ada kad ni. Tak payah lah usung kertas besar gedabak nak g mana2 dengan suami. takde sijl kang kena tangkap pulak,
Beli HQ Jabatan Agama Islam kat Shah Alam.
Bawak gambar 2 keping, isi borang, bayar RM40.
lepas 2 minggu siap.


T.kasih sister in law tolong amikkan. nasiblah wakil boleh tolong amikkan. Kalau tidak sampai kesudah atk amik..sorang keje Sarawak sorang keje Penang kan.


Thursday, February 16, 2017

Our Story : DIY katil




Gambar apakah atas itu? Hammer sampai patah. Apalah yang dibuat oleh hencik suami ni.
Bawah ni gambar kayu pallet pulak,
Buat apa ni.. buat apa ni.


I told my husband. Nanti kita beli la katil. before this husband kan sorg. katil bujang.
sekarang dah berdua..takkan share katil bujang plak. haha. kalu we ouls slim melim takpe lah.haha.
Tiba2 husband kata " abg dah beli kayu "
Lepas tu siap tunjuk gambar contoh katil.
Rupanya nak buat katil sendiri. Gigih ok!
Percaya tak percaya je. Tapi kan husband memang jenis suka buat2 sendiri dan kreatif. 

Taraa...nampak dah rupa katil.
Gigih suami iols ok. Berapa hari je dapat siap.
he make its with full of love. hihi.



ok dah siap!
Yeayy dah ada katil. 
Tilam belum lagi beli. Nanti pulak beli



Siap disusun. Frame pun dah gantung.
T.kasih husband. 
T.kasih banyak-banyak. I know u made it for me.





JJCM : Sajian Aliaa Nasi Kukus Ayam Berempah


One of my feveret food is Nasi Kukus Ayam Berempah.
Kalau korang serach kat google Nasi kukus akan jumpa 7 Nasi Kukus KL yang sedap..salah satunya Sajian Aliaa
Dah try banyak tempat nasi kukus. Tapi paling best.paling sedap di Sajian Aliaa Nasi Kukus.
Memang superb sedap.
Lokasi nya di R&R Awan Besar. Kat mana tu? Lalu highway KESAS ok.


Berbulan lamanya tak makan sejak R&R ni terbakar bulan September 2015.
Carik jugak kat mana kedai sementara diorg berniaga tak jumpa,
Sekali bulan november 2016..kakak cakap dah bukak semula di situ.
Apa lagi ajak lah suami. Suami iols kalau iols cakap nak makan tu mesti akan ditunaikan dan di bawak.
Hihi, T.kasih en suami syg. 


Yang sedapnya nasi kukus ni pada ayamnya tu, Ayam berempahnya cukup rempah. Lembut sgt. eh pendek kata memang sedap. memang boleh mendatangkan craving!


ini nasi kukus ayam berempah. Harg RM7. sedap wooooo

suami isteri dan makanan berpisah tiada tapi selalunya encik suami lah yang akan bergambar dengan makanan. well iols xsuka bergambar kan.
jom lah makan.

Nampak tu. abis licin.

terima kasih encik suami..sentiasa layan kita yang nak makan sana sini. craving itu ini bila balik cuti,
thanx u. i love u. 


want to try?
u should try..mmg akan repeat g sana lagi.
Lokasi : R&R Awan Besar leburaya KESAS. Carik kedai sajian aliaa. tengah2.

till me again in tempat makan yg lain.


Tuesday, February 14, 2017

Our Story : Yeayyy suami belanja oven


Yeayyyyyy. dah sampai. suami belanja Oven sekali mixer
Terima kasih lagi sekali suami.

Taraaaa.test..test



Encik suami dah rasmikan dengan buat Cheesekut. Gigih ok suami i.



Chesskut made by myhusband.


ini pun made by myhusband. gigih ajar guna tpn jauh dr Sarawak.



Monday, February 13, 2017

Our Story : Satay Hut Tanjung Karang



Sejak zaman bertunang 2,3 kali en tunang ada hantar i balik kg.
Setiap kali lalu mesti belum malam. sebab en tunang akn hantar iols balik sebelum malam/gelap,
Lalu lah Restoran Satay Hut kat Tanjung Karang yang terkenal dengan sataynya yang besar gedabak.
En tunang masa tu teringin nak makan.
i pun kata " nnt balik singgahlah makan "
en tunang kata " tak nak lah makan sorang-sorang...nnt kita g sekali "

Makanya selepas kawin lah kita ke sana.
Alhamdulilah ke sana lah kami masa on the balik dr umah KL.
Nampak bawah tu muka excited dapat makan satay yang besar katanya.
begini lah nasib bila suami isteri suka makan..tapi..suami iols lagi banyak makan dr i. haha. 
makan bersama.gemuk bersama.




tak order banyak pun. 5 besar 5 kecik.
cukuplah untuk kami berdua.
ditambah dengan order sepinggan nasi goreng paprik yang banyak.
makan dengan kenyangnya. actuallly tak abis pun. siap bawak balik..kenyang.


kucing tu dr dtg sampai balik ada je kat situ mintak makanan.
suami iols jenis bg makann dekat kucing memang dtg lah dia.
Sedang kan dia tau iols ni segan dengan kucing =(




Sunday, February 12, 2017

Review Kawin : Sampin.

dah kawin berbulan tapi baru nak hupdate...
cm biasalah iols is busyyyyyyyyyyyyyyyyy
Review sampin nikah.

dari segi persiapan almost semua benda we discuss.
Dah la persiapan semua banyak online.duduk jauh kan.
Berbulan lama sebelum majlis i've told my ex fiancee..sekarang myhusband =p..
tak nak sampin warna hitam. nak warna soft.  
baju weouls cream. nak sampin cream jugak. songket la kononnya.
Pertama kali carik sampin bulan bapa tak ingat masa tu. bulan 5 rasa. masa tu carik barang kawin.
Ini moment tak boleh lupaaaa. tak pernah sepanjang kenal gaduh. ni boleh jadi gaduh kecil-kecilan.
Weols pg Teh Songket. Selalu tengok IG ramai beli situ. saja survey. mak nenek mahal kau. yg biasa sahaja tak nampak lawa punnn RM350. yg lawa lagi berkenan ceceh 1K.
Nak buat apa sampin mahal2 

maka.gigihla en tunang mas tu carik sampin dekat online.
zaman sekarang kan klik..klik sampai barang.
usha sana sini.
finaly beli dari Songket Dunia. Masa tu ada Sale kot.
ada less. masa beli macam RM230 kot. tak ingat.

inilah sampinnya. dapat free butang baju melayu.


Facebook Songket Dunia


inilah dia. suami iols yang hensem bergaya kata mamat ridha.



till meet again in other entry.

Saturday, February 11, 2017

Everyday Oils Young Living Essential Oil

No automatic alt text available.


No automatic alt text available.

Jom jom segera dapatkan Set Lengkap Everyday Essential Oils ni..

Ada 10 botol essential oils yang memberikan anda 1001 kebaikan dr bahan2 semulajadi.

Cth, untuk bersihkan udara dlm rumah dr kuman2, anda boleh drop PURIFICATION ESSENTIAL OIL.
Cth, untuk dptkan tidur yang sgt lena & berkualiti, anda boleh drop LAVENDER ESSENTIAL OIL


Frankincense - sistem imunisasi, anti-penuan, jerawat, parut jerawat dll

Lemon - detoks, batuk, demam (bayi), gout, sakit tekak

Lavender - tidur lena, hentikan luka, masalah elergik, melecur, lebam

Melalueca Alternilofia @ tea tree - kerengsaan kulit, jerawat, kelemumur, kesihatan kulit kepala

Pepermint - cirit birit, sakit kepala, pedih ulu hati, menyegarkan demam

Pan away - sakit otot,sakit sendi, lebam, sengal sendi

Joy - tantrum anak, suasana ceria, perfume, mengawal kemarahan, mengawal stress

Thives - elak jangkitan kuman, bersihkan udara, sakit tekak, batuk

Stress away - mengawal stress, migrain, mengawal emosi, tantrum anak, mengawal stress yg tinggi

Banyakkan kebaikan Essential oils yg ad dln set everyday Essential oils ni. Jangan lpskn peluang.

REVIEW KAWIN : BUNGA TELUR

Bunga telur masa kawin.
Kononnya dulu nak DIY tapiiiiiiiiii tak pandai.tak kreatif
dan iols ni keje jauh. alasan tuu kan. nak buat boleh je.
Tapi iols mmg xretiii ok...

sudahnya g kedai tempah.
Yang bawah ini untuk bagi pihak lelaki tempah 100pcs.
1pcs RM2.90. Sekali dah tempah jumpa yg lagi murah. memang nak menyesal pun tak guna ok.
Mahal tapi cantik & puas hati.




ini bunga telur versi kedua,Beli online. satu seringgit, Cantik je.
yang ni beli 200 pcs.



Moral of the story beli survey dulu sebelum beli apa2.
takpelah.kawin sekali je kan.
Alhamdulilah selamat semua nya, Siap ada balance kot


Friday, February 10, 2017

Young Living Essential Oil : Lavender


Image may contain: text

LAVENDER ini salah satu minyak yang wajib dimiliki ok.
first time try mesti jatuh cinta terus, 

Kalau nak borak pasal lavender, memang banyak manfaatnya.   


❣️terkenal dengan keharuman yg menyamankan untuk menenangkan diri seseorang. jadi, memang diguna secara meluas sebagai aromaterapi
❣️kualiti lavender keluaran YLEO memang dijamin seperti semua EO lain yang melalui proses #SeedToSeal YLEO. dari biji benih, tanam ladang mana, tuai dan amik minyak, uji dalam makmal sampailah masuk botol untuk kita
❣️eo ini terhasil dari ladang-ladang khas YLEO
❣️ni la EO yang paling best untuk diffuse masa tidur. InsyaAllah tidur dalam keadaan yang nyaman dan tenang
❣️guna setitik je untuk kaki melecet sbb pakai kasut baru. selalu macam kene tunggu seminggu gak baru baik, ini sehari dua dah molek, alhamdulillah - pengalaman kak Ifa comel kita
❣️kalau luka, lepas lap darah, leh sapu juga sbb tak pedih dan akan galakkan kawasan luka tu aman dan segera sembuh.
❣️leh jadi bahan perasa dan pewangi dalam makanan mcm pemanis mulut, aiskrim kek

Image may contain: text

No automatic alt text available.

Wednesday, February 1, 2017

YLEO : Apa itu Young Living Essential Oil??



Essential oil adalah sejenis minyak yang beraroma yang berasal asli dari daun, bunga, tumbuhan, dan juga dari kulit sesetengah buah. Young Living essential oil diekstrak melalui kaedah distillation dan cold pressing, makanya hanya hasil yang tidak tercemar akan digunakan dalam produk mereka.

Sebagai pengenalan, ada dua jenis essential oil ni, iaitu Single Oil dan Blend Oil. Single oil ni seperti namanya lah, terdiri dari satu sumber samada bunga ke, daun ke, buah ke. Sebagai contoh, Lavender, Peppermint, Lemon, Orange..dan banyak lagilah. Kalau blend pula, adalah campuran beberapa single oil ni. Campuran yang mempunyai bau dan tujuan tertentu…wahh sound so special kan…contoh Blend Oil ni Stress Away, Purification, Joy…dan banyak lagilah juga. InsyaAllah dari semasa ke semasa saya akan kongsikan jenis-jenis oils ni dan tips yang berkaitan.


Kebanyakan orang hanya tahu yang essential oil ni hanya sesuai sebagai aromatherapy, iaitu untuk di diffuse dalam bilik or rumah. Tapi Young Living essential oil ni, lebih daripada itu. Sesetengah eo young living ni bukan saja untuk di diffuse, tapi boleh di sapu dan juga boleh di makan…haaaaaaa…macam tak percaya kan? tapi jangan makan sebarang makan…ada la caranya..

Cukuplah kali ni sekadar pengenalan kepada apa itu essential oil. Till we meet again.


Saturday, January 14, 2017

tak sabarrrrrrrrrrrrrnyaaaaaaaaaa..




tak sabarnyaaaaaaaa nk amik album kawin.
nnt lah review sapa photographernya.


Thursday, January 12, 2017

resepi : Chewy Gooey Yummy Brownies



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES by Azlita ( modify by jiha)


BAHAN A
250 gm butter ~ potong kecil
400 gm coklat masakan ~ potong kecil
*( Cairkan butter & coklat dengan kaedah double boiler . Dah cair biarkan sejuk )

BAHAN B
90 gm tepung
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu ( OPTIONAL )
**(Ayak tepung bersama serbuk koko. Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit. Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.

BAHAN C
5 biji telur ~ saiz A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang ( selalu sy kurangkan. Maniss sgt)

Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
Kacau rata. Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
* proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
* Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.

Tuangkan adunan ke dalam loyang. Ratakan.
Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
Potonglah brownies kepada kepingan.

* Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.




Wednesday, January 4, 2017

Our Story : Kami di Nasi 7 Benua


AKHIRNYA....
after we got married..were here!
Nasi 7 Benua.



Bila ingat-ingat balik kelakarnya lah rasa.
gambar nasi je pun. tapiiiiiiiiii ...........
Allah is best planner.
Alhamdulilah.
yang sebenarnya kerana nasi ini sy kenal suami sy.
Maybe both of us food lover agaknya. Hihi.



Want to know the story...sila KLIK SINI 

Kenapa nasi 7 benua namanya?
Sebab ada 7 jenis nasi. Ada Nasi Putih, Nasi Lemak, Nasi Tomato, Nasi Lamuni, Nasi Minyak, Nasi Kacang & Nasi Hujan Panas.
Kalau korang tak nak makan dengan 7 jenis nasi pun boleh. mintak je nasi yang mana nak makan.
Makan semua jenis lah. Sedappppppp..
Ambil nasi then boleh pilih lauk apa nak makan. Ada macam2 lauk. Makan ikut citarasa korang lah.


ini yang kitorang amk. Seperti biasa ak memang suka ayam masak merah. Encik suami amk ayam masak kicap kot tu.



dear husband..thanx u so much.
Thanx u sbb selalu teman kita makan2.


korang kena try ok.
ni lokasinya

Nasi 7 Benua Koo Boo Cafe,Taman Tunas Muda,11900
Bayan Lepas
017-439 7617



till meet again. nnt share tempat makan best yg lain.


Monday, January 2, 2017

Kisah kami : Alhamdulilah sebulan.



Alhamdulilah.
Sebulan jadi husband & wife.
were are PJJ.
PJJ ok. sorang utara. sorang seberang laut cina selatan.
Sesuatu tu berlaku mesti ada hikmahnya. 
Allah is best planner.
Ingat tu.
Semoga iols dapat bertabah.




Review Kawin : Make up majlis tandang


tak reti make up sendiri.
iols tak pernah make up.
carik MUA dekat fb. mostly my wedding preparation online. semua booked online.



request dekat liza make up simple. Nak natural je. tak nak heavy2.
Hasilnya ini. Suka lieza make up.
muka iols sama je. beza sikit tak pakai speck loh.
i is rabun,tak berapa nampak tu. Hari ini tak berjaya pakai pakai contact lens. mintak tlg MUA pun xdapat tolong. Mata ni cepat sgt kelip2.
Sudahnya iols pasrah la...dengan pandangan tak berapa nak jelas. Tapi suami iols.tetap iols nampak, Haha.


ni la MUA kita..Noor Lieza.
Kita suka make up awak!
sesiapa yg tengah carik MUA boleh cari lieza di Facebook : Noor Lieza


Sunday, January 1, 2017

My family : Didi dah sekolah


Didi dah sekolah.
Sadly acik tak boleh dah nak join anta korang sekolah masa 1st day.

belajar elok2 na didi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat