Tuesday, December 7, 2010

:: Ukuran Iman Yang Sempurna ::

Tajuk :
Ukuran Iman Yang Sempurna
Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Seseorang yang hendak berzina, tidak akan melakukan zina itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak minum arak, tidak akan minum arak tersebut semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak mencuri, tidak kan melakukan perbuatan itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak melakukan rompakanyang lazimnya menjadikan orang yang merompak itu memandang sahaja kepadanya, tidak akan merompak semasa ia berkeadaan sempurna imannya.”


Riwayat Bukhari dan Muslim


Huraian
Pengajaran hadis:


i) Orang yang tergamak melakukan perbuatan yang ditegah agama menandakan ketidaksempurnaan iman di jiwanya.


ii) Kebahagiaan hidup adalah bergantung pada pertalian keturunan yang baik, keselamatan akal dan fikiran serta harta benda kerana keturunan yang terpelihara akan menjamin kesejahteraan keluarga dan masyarakat, akal yang sihat membolehkan seseorang itu membezakan antara yang baik dan buruk, hak dan batil serta keselamatan harta benda itu pula membolehkan segala perancangan dilakukan dengan lancar dan sempurna. 

iii) Oleh itu Islam melarang keras daripada melakukan perbuatan zina yang boleh mencemarkan keturunan manusia, minum arak atau menagih dadah yang boleh merosakkan akal fikiran serta perbuatan mencuri yang menyebabkan kesusahan orang lain dan sebagainya.

iv) Sesungguhnya kekuatan iman itu dinilai pada sejauh mana seseorang itu dapat membendung hasutan nafsunya serta menjauhi bisikan-bisikan jahat yang menggodanya. Oleh itu amat penting bagi setiap mukmin sentiasa menjaga pergaulannya agar tidak terpengaruh dengan gejala yang tidak sihat yang berlaku di sekitarnya.sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia:: Edit Photo contest ::senang je contest ni.cara-cara seperti di bawah OK!

[1]buat satu entry yang bertajuk "edit foto contest"
dalam entry tu ade pic kat atas tu Ok.jangan lupa link kan yer!

[2]follow lah blog tuan punya contest Cik Qaseh Dalia Adelia

[3]ambil satu gambar.tak kira gambar apa pun.Ha! edit ikut daya kreativiti korang Ok!
nak edit macam mana pun boleh! ikut korang ye.nak amik gambar korang sendiri ke,gambar jiran sebelah ke, kucing kesayangan ke.gambar ape2 pun boleh TAPI ingat ye! jangan cilok@ amik gambar orang lain dah edit tau!
OK! letak gambar sebelum & selepas di edit! ( tengok macam i buat Ok)

[4] Tag 4 orang kawan ea! nak lebih pun boleh!

[5] tinggalkan link kat blog cik Qaseh Dalia Adelia. so senang Cik Qaseh nak tengok entry korang kan!

 senang kan!
   


gambar sebelum edit
gambar selepas edit
:: aku edit guna Adobe Photoshop Lightroom 3.2 ::
aku pakai edit aje nih!!~
huhu! Tapi aku suka gambar nie


ak mahu tag kamu!
dan semua yg datang jenguk blog sy ini!


tarikh tutup : 31 disember 2010
pemenang diumum : 8 januari 2011 
Al-quran Sebagai Pemberi Syafaat Di Hari Akhirat


Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Bacalah al- Quran kerana ia akan datang pada Hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya.”
Riwayat Muslim


Huraian
Pengajaran Hadis:

i) Al-Quran merupakan kalam Allah dan perlembagaan syariatnya yang kekal abadi. Allah telah menurunkannya kepada manusia sebagai panduan dalam mengharungi kehidupan agar dapat mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

ii) Membaca al-Quran merupakan satu ibadah yang boleh menghampirkan diri seseorang itu kepada Allah S.W.T. Pahalanya amat besar iaitu sesiapa yang membaca satu huruf daripada al-Quran, ganjarannya satu kebaikan dan sepuluh ganjaran yang sama dengannya. Selain itu ia juga boleh meberikan syafaat di hari akhirat kelak.

iii) Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ada menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :” Perumpamaan Mukmin yang membaca al-Quran adalah seperti limau yang mempunyai bau yang harum dan rasanya sedap. Manakala perumpamaan mukmin yang tidak membaca al-Quran pula adalah seperti tamar yang tidak ada bau tetapi rasanya manis dan sedap.”

iv) Membaca al-Quran hendaklah dilakukan dengan beradab sebagai menghormati kalimah Allah di antaranya ialah seseorang itu hendaklah berada dalam keadaan suci (berwudhu’) dan membacanya di tempat yang bersih, memulakan dengan membaca Ta’auwuz dan Basmallah, membaca dengan teliti dan perlahan, menjaga makhraj (bertajwid) serta memperelokkan suara sekadar termampu.

v) Pembacaan al-Quran yang paling baik ialah apabila difahami apa yang dibaca. Dengan ini barulah seseorang itu akan dapat merasai nikmatnya yang sebenar. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat