Tuesday, February 28, 2012

::5:: Agar-agar kacang merah


hello readers!
apa khabar? sihat ye! 
Update makanan & resepi lagi. 
Aku yang sangat-sangat malas masak memasak ni sekarang jadi tersangat rajin. Sampai abah pun pelik.Macam-macam dibuatnya kan!
Untunglah sedara mara aku dan kawan-kawan mak aku. Dapat makan free. Umah aku takde orang jadi aku pun bagi lah diorang rasa. Dah macam ala-ala food teaser pulak kau!


Terus kepada resepi. eceh dengan gaya macam seorang chef.

sila abaikan rupa bentuk yang tak cantik tu. rasanya sedap!

Ok ini resepinya.
sumber resepi adalah dari Homekreation dan Jari Intanku
dan aku modify jadi seperti resepi di bawah


Bahan-bahan:

1 cawan kacang merah  [direndam sejam direbus hingga kembang dan masak]
1 paket agar agar [direndam sekejap sebelum direbus]
1.5 liter air
gula [ikut manis yang disukai]
2 helai daun pandan.
pewarna merah jambu [tak nak letak pun takpe]
sedikit gula batu


Cara-cara :

Rebus kacang merah sehingga kembang. Tunggu sejuk then blender.
Masak agar agar bersama gula dan juga 1.5 liter air dan daun pandan. 
Bila agar agar sudah larut masukkan kacang merah yg sudah siap diblender tadi. 
Masukkan gula batu dan sedikit pewarna.
Masak sehingga betul betul mendidih. 
Angkat dan masukkan dalam acuan yang sesuai.
Sejukkan.


Pesanan penulis : 
1) Tunggu kacang merah sejuk baru blender. kalu tidak rosak pulak blender mak kau!
2) Pewarna merah jambu tu option tau. tak nak letak pun boleh! ak saja je letak.
3) Letak gula batu sikit. so agar-agar  cepat keras/beku .



Selamat Mencuba!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat