Monday, September 3, 2012

Syawal 2012 : Menziarahi sanak saudara


#Syawal 2012
Sambungan entry  "pagi syawal 1433H"
sudahkah anda membacanya.Kalau belum dijemput baca yer.Klik link atas itu.

Hari Raya Pertama duduk rumah aje.Tunggu sedara mara datang. Nak balik kampung memang aku duduk kampung pun.
Abah demam raya pertama tu,jadinya we all duduk umah aje.
Raya kedua baru gerak rumah sedara mara belah mak abah.


Rumah pertama yang dituju adalah Moyang saudara kami. Moyang minah atau kitorang adik beradik panggil nenek tua. Kenapa?Entah sebab paling tua kot.Hoi macam tak beradab aje ayat ko tu!
Still sihat moyang ni cuma sekarang tak duduk pondok keciknya. Untuk pengetahuan semua moyang ni tinggi tau.



Nextnya, Wak Dolah. Abang saudara mak aku.
Rumahnya nun di Sungai Panjang. Waktu pergi beraya hari tu kawasan tu takde coverage! takde line.
Wak ni tangannya sejuk. Eh2 tangan kau panas je jiha?.Tangan sejuk maksudnya kalau bercucuk tanam memang berhasil sangat. Banyak tanaman sekitar rumahnya tapi aku cerita pasal tembakau aje yer!


Taraaaaaa..ini dia pokok tembakau! Korang ade tak? rumah aku takde!



Dan ini yang diproses. Alah dijemur utk jadikan tembakau.


Seterusnya pergi umah sedara mak lagi.Disebabkan malas waktu tu beberapa rumah aku tak menSnap picture.

Dan last sekali umah kakek jaboo. Eh kenapa gambar neneknya pulak.Kakek malu nak bergambar.





#Sampai situ sahaja.Balik rumah terus demam kau!pelik2 je lah.

Next syawal ke-3 yang super duper meriah!





1 kesan tapak kaki:

Sue-Rya Qistina said...

seronoknya dpt beraya dgn moyang. akak dah xde moyang dah. tinggal nenek sorang je sebelah emak. huhuhu

http://suriaqistina.blogspot.com/2012/09/happy-birthday-kakak-today-is-your-day.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat