Saturday, April 16, 2011

Wajah Baru Hentian PudurayaKUALA LUMPUR: Mulai 16 April ini, para penumpang ke utara Semenanjung boleh menaiki bas di Hentian Puduraya selepas ia menjalani satu proses pemodenan dan pengubahsuaian.
Pengarah Urusan UDA Holdings Berhad, Datuk Jaafar Abu Hassan berkata, sejumlah RM52 juta telah diperuntukkan untuk meningkatkan taraf terminal tersebut menjadi hab moden.
Katanya, pihaknya menjangkakan semua bas laluan utara akan mula beroperasi dari situ secara berperingkat-peringkat.
"Kita akan mula beroperasi pada Sabtu ini. Persiapan pihak kami, UDA Mall, kini di peringkat akhir. Kerja-kerja major serta pentauliahan dah buat. Cuma tinggal beberapa kerja pembaikan yang sedang dibuat.
Kaunter e-ticketing.
"Kami juga sedang mematuhi saranan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) untuk menambah bilangan papan tanda dan tanjakan," katanya kepada pemberita semasa lawatan media di sini, Khamis.
Turut hadir, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Adnan Md Iksan dan Ketua, Operasi Negeri dan Perlesenan Terminal, SPAD, Mohd Fuad Ahmad.
Menurut Jaafar, Hentian Puduraya berwajah baru itu mempunyai tiga kawasan menunggu yang baru iaitu, tingkat mezanin seluas 1,310 meter persegi yang siap dalam fasa satu pembinaan iaitu April 2010.
Katanya, orang ramai turut disediakan dua tempat menunggu baru di tingkat satu iaitu kawasan menunggu A dan B seluas 1,716 meter persegi yang berhawa dingin dan ia disiapkan dalam fasa dua dan tiga. Tingkat satu dulu menempatkan ruang makan dan gerai runcit.
Tambahnya, sebanyak 50 kaunter tiket disediakan di tingkat satu berbanding 108 kaunter sebelum ini.
Dewan sembahyang terminal seluas 511 meter persegi telah diubahsuai dan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan yang lebih baik dan berhawa dingin.
Jelasnya, syarikat yang mempunyai pengarah sama disatukan bagi menjimatkan ruang dan memudahkan pengurusan kawalan kaunter.
Selain itu, terdapat penambahan mobiliti untuk para penumpang melalui peningkatan lif dan eskalator, penambahan dua unit walkalator, laluan pejalan kaki, sistem siar raya, penambahan tandas awam yang melibatkan kemudahan mesra pengguna untuk orang kurang upaya.
Terminal kini menempatkan lebih kurang 245 lot merangkumi kaunter tiket, mesin-mesin Mesin Teler Automatik, kiosk, gerai runcit serta restoran-restoran.
Tempat menunggu bas yang selesa.
Kaunter tiket yang lebih sistematik dibina di tingkat satu, medan selera pada tingkat atas bumbung, pengubahan kipas ekzos di tingkat bawah serta keseluruhan kerja-kerja menaik taraf tingkat bawah tanah.
Dewan sembahyang terminal seluas 511 meter persegi telah diubahsuai dan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan yang lebih baik dan berhawa dingin. Setelah diubahsuai, surau itu kini boleh menampung 400 orang jemaah dan mendapat pentauliahan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) untuk mengendalikan sembahyang Jumaat.
Sementara itu, Jaafar memberitahu, UDA Mall telah melantik syarikat teknologi maklumat, Pegasus untuk bekerjasama dengan syarikat-syarikat bas dalam melaksanakan e-ticketing.
Ruang makan.
Katanya, UDA Mall juga mengambil alih Hotel Puduraya dan kerja-kerja penambahbaikan dijangka siap pada akhir Jun dan beroperasi sebulan kemudian di bawah nama baru, Angkasa Ekspress.
Dalam pada itu, Jaafar memberitahu, bas-bas daripada lebih 70 syarikat bas beroperasi di hentian itu akan ke depoh terlebih dahulu sebelum masuk ke situ.
Katanya, depoh tersebut terletak berhampiran Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dengan 1,200 ruang letak kenderaan selain tempat makan, minum dan rehat bagi para pemandu bas.
Jelas beliau, ini bertujuan untuk mengurangkan masa menunggu bas di hab tersebut.
"Secara idealnya, bas menunggu 20 minit tetapi selewat-lewatnya setengah jam di situ," katanya.
Jaafar dan Datuk Adnan Md Iksan berbincang sesuatu semasa lawatan media.
Hentian Puduraya ialah terminal utama di Kuala Lumpur. Ia dibuka pada tahun 1976 oleh bekas Perdana Menteri ketiga, Allahyarham Tun Hussein Onn.
Selain menjadi pintu masuk utama ke bandaraya Kuala Lumpur, terminal ini menyediakan tempat berniaga kepada para peniaga tempatan sekali gus membantu kerajaan mencapai objektif Dasar Ekonomi Baru.
Kerja-kerja penambahbaikan dimulakan apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk mengubah suai hentian berkenaan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan dam memastikan keselesaan penumpang.
Penambahbaikannya bakal menjadikan ia sebagai pusat untuk bas-bas antara bandar selain bas ekspressumber: mStar Online 

1 kesan tapak kaki:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan Link Kamu...Nanti saya pergi melawat Blog kamu pulak okey!

 

Copyright © 2011 Reserved to silent thinker
Design with love by CikBulat