Jom Ke Dapur lagi.
Rajin pulak update Jom Ke Dapur.
Entry sebelum ini
Minggu ini. MURTABAK!
Feveret food aku di kala bulan ramadhan adalah murtabak ayam. Kalau la berpuasa di Semenanjung mesti hari-hari buka puasa makan murtabak. Tak jemu pun!
Tapi...tapi apakan daya sekarang berada diperantauan..demi mencari rezeki.Demi mendidik anak bangsa!
Tahun kedua berpuasa di bumi Saratok. Dan di sini tak jumpa murtabak ayam. Ada jumpa kat bazar.. Murtabak tapi murtabak sardin. Beli sekali. Agak tidak boleh diterima dek tekak..Maka sekali saja membelinya.
Dengan itu, aku gigih mencuba buat murtabak sendiri. Macam hebat bunyinya.
Dengan menggunakan kulit popia dan kuali pemanggang ajaib! Nak suruh guna tepung yang uli tu memang tidak berjaya lah
OK.Kongsikan resepi. Setelah di google2. Maka aku masuk dapur! Jom Masak!
Resepi
Bahan-bahan:
Kulit popia ( saiz sederhana)
Inti
Daging kisar ( aku guna Ramly punya)
1 Kentang - dipotong dadu
Sebiji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
1 1/2 sudu serbuk kari
air
garam & gula secukup rasa
sos cili
** telur dan kobis untuk dicampur dalam inti nanti
Cara-cara
1) Panaskan minyak. Tumiskan bawang sehingga naik baunya.
2) Masukkan serbuk kari sehingga naik bau atau pecah minyak
3) Masukkan daging kisar. Kacau rata. Biarkan sekejap.
4) Masukkan kentang sehingga masak atau empuk
5) masukkan gula dan garam secukup rasa. Aku tambah sos cili biar sedap katanya.
6) Dah agak masak dan kering boleh tutup api.
Cara membuat murtabak mini.
1) Campurkan inti, telur dan kobis. Kacau rata.
2) Letak campuran tadi atas kulit popia.
3) Kemudian lipat ( lipatlah gaya macam mana pun asal rupa macam popia.
4) Masak atas kuali ( hamba guna kuali pemanggang ajaib. Memang ajaib)
5) ok siap.
Selamat mencuba semua
see u in nest update Jom Ke Dapur
Lepas ni kuih raya pulak!
0 kesan tapak kaki:
Post a Comment