resepi raisin bread pudding
Bahan-bahan:
Roti (ikut suka berapa keping,nak guna 1 buku roti pun boleh)
2 cawan susu segar
2 cwn whipping cream
1 cwn gula
6 bji telur (pukul sikit)
butter
raisin
Cara-cara:
Lansekan butter pd caserol/ loyang
Potong roti kpd 4 bhgn
Susun roti dlm caserol, selang seli ngn raisin
Potong roti kpd 4 bhgn
Susun roti dlm caserol, selang seli ngn raisin
Dalam bekas lain, campurkan susu, whipping cream, gula & telur (pukul sedikit gune whisk)
Then tuang dalam caserol, tekan-tekan roti
Then tuang dalam caserol, tekan-tekan roti
Biarkan 1/2 @ 1 jam sampai roti kembang
Kalau nak letak brown sugar atas tu boleh,untuk nampak roti brown bile msk(aku tak buat)
Kalau nak letak brown sugar atas tu boleh,untuk nampak roti brown bile msk(aku tak buat)
Agak2 kembang bakar 170c selama 30min @ smpi msk.
Kuah custard:
2 cwn susu segar
gula
esen vanilla
bancuhan tepung jagung
Cara-cara:
Masak susu segar ats api smpi mendidih
Dah didih, masukkn gule, ikut manis anda yer
Then masukkn esen vanilla
Then masukkan bancuhan tepung jagung(bancuhan ekot nk pekat mane) masukkn sikit-sikit ye.
Kuah custard:
2 cwn susu segar
gula
esen vanilla
bancuhan tepung jagung
Cara-cara:
Masak susu segar ats api smpi mendidih
Dah didih, masukkn gule, ikut manis anda yer
Then masukkn esen vanilla
Then masukkan bancuhan tepung jagung(bancuhan ekot nk pekat mane) masukkn sikit-sikit ye.
#selamat mencuba!