CHEWY
GOOEY YUMMY BROWNIES by Azlita ( modify by jiha)
BAHAN A
250
gm butter ~ potong kecil
400
gm coklat masakan ~ potong kecil
*(
Cairkan butter & coklat dengan kaedah double boiler . Dah cair biarkan
sejuk )
BAHAN B
90
gm tepung
50
gm serbuk koko
100
gm kekacang ~ di panggang dahulu ( OPTIONAL )
**(Ayak
tepung bersama serbuk koko. Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam
oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit. Kemudian campurkan kekacang dalam
adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
*
kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.
BAHAN C
5
biji telur ~ saiz A
1
sudu teh esen vanilla
1
sudu besar coklat emulco
290
gm gula perang ( selalu sy kurangkan. Maniss sgt)
Dalam
bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan
menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian
tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
Kacau
rata. Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau
adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
*
proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur
dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan
tepung.
*
Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.
Tuangkan
adunan ke dalam loyang. Ratakan.
Bakar
adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan
sempurna.
Setelah
masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
Potonglah
brownies kepada kepingan.
*
Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk
memotong brownies dengan segera.
kredit : Azlita Masammanis